Házi túró – hogyan?

Túró, Hétforrás birtokról

Házi túrót készíthet a profi, a hagyománytisztelő és a sietős ember is. Vegyük sorra a háromféle módszert!

A profi: 30 fok körüli hőmérsékletre melegített házi tejben tejalvadást segítő, úgynevezett mezofil kultúra belekeverésével aludttejet állítunk elő. Az alvadási idő körülbelül egy nap. Az alvadóban lévő tejről nem kanalazzuk le a tejszínt, illetve az ebből később keletkező tejfölt, ezzel is növeljük leendő túrónk zsírtartalmát. Egy nap elteltével a keletkezett aludttejet lassú tűzön melegítjük, folyamatos kevergetés mellett. Amikor szemmel láthatóan kettévált a savó és a túró, hagyjuk kihűlni, lecsepegtetjük, lecsurgatjuk. Az így kapott túrót tetszés szerint apríthatjuk, morzsolhatjuk.

A hagyománytisztelő változatban a tej nincs beoltva semmilyen kultúrával az alvadás elősegítése érdekében, emiatt az aludttej megszületése némileg több időt vesz igénybe. Ezen túlmenően a művelet minden egyes lépése megegyezik a fent leírtakkal.
És végül a sietős verzió: Óvatosan forraljunk fel 1 liternyi házi tejet, folyamatos kevergetéssel előzzük meg, hogy kifusson. Ezenközben adjunk hozzá, keverjünk el benne 5 gramm sót, majd 30 ml 10 százalékos ecetet. Gondosan elegyítsük, majd hagyjuk körülbelül fél órát állni. Ha kihűlt, leszűrjük (például egy békebeli textilpelenkán keresztül), 10 percig hagyjuk csöpögni, és már mehet is a tésztára, sült szalonna és tejföl kíséretében!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*