A sajt felé vezető rögös út – a rögös túrón át vezet

Tehén

A házilag elkészített trappista sajtig rövidebb-hosszabb tanulóidő után juthatunk el amatőrként. De ne csüggedjünk, a sajtkészítés korai szakaszában már sikeresek lehetünk – túró-ügyben. Hiszen az első lépésekkor hozzájuthatunk a magyar konyha egyik kedvelt csemegéjéhez, a túróhoz.

Valódi tehéntejre lesz szükségünk, mely természetes savanyodásra képes. Követhetjük vele anyáink, nagyanyáink metódusát is: meleg helyen, lefedve hagyjuk, és akkor egy-két nap alatt „magától” aludttejhez jutunk, melyben a munka oroszlánrészét már elvégezték a hasznos baktériumok. Az aludttejben „rejlő” túróhoz azonban el kell választanunk azt az írótól.

rögös túró

Tovább színesítheti a folyamatot az, ha a tej alvadása során keletkező tejszínt, illetve tejfölt nem távolítjuk el, mert a végeredmény egy gazdagabb, zsírosabb túrót eredményez – ki hogy szereti. Az aludttejből melegítéssel választhatjuk ki a savót, és ami ezen kívül megmarad, az lesz a hűtőben akár 10-15 napig is elálló, kiváló minőségű házi túró.
A trendibb változat nem ennyire rusztikus: a tejhez ecetet kevernek, úgy melegítik, ez a mutatvány néhány perc alatt „szét is csapja” a tejet íróra és túróra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*