Magyar bornak van párja: a magyar sajt

Tokaji borok - magyar sajtok

Egyre több borász gondolja, hogy igenis van párja a magyar boroknak. Méghozzá a sajt! Sokan még szkeptikusak, de egyre több mindenkit meg lehet győzni, hogy a magyar sajtok között igenis vannak jó minőségűek, amelyeket bátran lehet fogyasztani a kiváló magyar borokhoz.

Magyarország adottságai kifogástalanok ahhoz, hogy egyedi, nemzetközileg is elismert borokat készítsenek a borászok. „A sajtoknál ez később indult el, de nagyon jó úton haladunk” – véli Mészáros Gabriella.

Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő

A nemzetközi borszakértő szerint egy komoly sajt és egy komoly bor is egyéniség, mert mind a kettőben rengeteg munka van. „Sok minden múlik a termőhelyen. Tudom, hogy a sajtokkal kapcsolatban ritkábban gondolunk arra, hogy az a bizonyos állat hol legel, mit eszik, milyen időjárási viszonyok között él. Pedig nagyon is számít. A sajtok között is vannak olyanok, melyek elkészítése lényegesen nehezebb, mint a gyári, nagy mennyiségben készülő sajtoké. Pontosan azért, mert a helyi karakter mindig megjelenik bennük, és ettől lesz igazán értékes és érdekes” – mondta Mészáros Gabriella.
A borszakértő szerint az sem véletlen, hogy vannak nagyon jó sajtok és nagyon jó borok, amik viszont együtt nem működnek. Vagyis, ha pozitív élményt akarunk szerezni ezzel a két gasztronómiai csodával, akkor mindig elő kell kóstolni. Így lesz egyedülálló harmónia a sajt és a bor találkozása.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*