
Bársonyosabb állagú, finomabb és nagyobb lyukú az a sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, állítják svájci kutatók.
A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementáli sajtkorongot érleltek burgdorfi K3 sajtüzemben különállóan, faládákban fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene a sajtok ízére és állagára. A helységekben, ahol a sajtokat tárolták különböző zenéket játszottak napi 24 órában, ennek az eredménye lett kilenc ízében, állagában és lyukszerkezetében egyaránt eltérő sajtkorong.
– A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük. A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája – számoltak be a berni kutatók a zsűri vaktesztelésének eredményéről, amit Benjamin Luzuy svájci televíziós séf, is megerősített a Reuters brit hírügynökségnek.
A Reuters információi szerint a hip hop szám mellett Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották a Muttenglück nevű ementaliknak.
Be the first to comment