Előkelő melegszendvicsek: crouqe monsieur és madame

Crouqe madame

Jellegzetes, de nem erős ízének köszönhetően a svájci, tehéntejből készült félkemény Gruyère kiválóan alkalmas sütéshez – nem véletlenül ez a sajtfajta a klasszikus francia sonkás-sajtos pirítós elengedhetetlen hozzávalója. A croque monsieur és tojáskalapot viselő párja, a crouqe madame a ráérős reggelek tökéletes indítója.

A croque monsieur feltalálása egy puszta véletlennek köszönhető. A XX. század elején egy párizsi bisztróban az egyik ott dolgozó készített egy sonkás-sajtos szendvicset magának. Azonban nem volt ideje megenni, és véletlenül a radiátor mellett hagyta az ételt. Mire észrevette, a szendvics átmelegedett és megolvadt benne a sajt, és az egész átmelegedett. Mivel kínozta az éhség, úgy döntött megeszi így is. Mikor megkósolta, rájött, hogy sokkal finomabb így a szendvics, mint hidegen. Azon nyomban felkerült az étel a bisztró kínálatára.

A felére vágott croque monsieur rusztikus tányérra tálalva

Hatalmas sikerének köszönhetően gyorsan elterjedt, nem csak Franciaországban, de a környező államokban is. A konyhaművészek kibővítették és saját ízlésükre formálták a ropogós melegszendvics receptjét. A norvégok sonka helyett füstölt lazaccal készítik (croque norvégien), az olaszok bolognai szósszal vagy paradicsommal és provence-i fűszerrel (croque bolognese és croque provence), a spanyolok pedig paradicsomsalsával (croque senor).

Segal Viktor séf
Segal Viktor séf

Segal Viktor séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja megosztotta velünk a tuti croque monsieur alapreceptet: két toast kenyeret megkenünk hajszálvékonyan szobahőmérsékletű vajjal és még vékonyabban dijoni mustárral. Az egyik szelet megkent oldalára egy szelet sajtot, egy szelet sonkát, majd ismét sajtot és sonkát teszünk (ezt még egyszer megismételhetjük), erre kerül a másik kenyérszelet, a vajas felével lefelé. Vastag falú serpenyőben vajat olvasztunk, ebben eléggé mérsékelt lángon, habzó vajon mindkét oldalán 2-2 percig pirítjuk, majd 200°C-os sütőbe tesszük, hogy a sajt megolvadjon a belsejében (kb. 5-5 perc mindkét oldalon). Nem kell túl sok zsiradék, és türelmesen kell készíteni, hogy kívül ne égjen meg, de a sajt se maradjon “nyers” és hideg. Az úrból pedig úgy csinálhatunk hölgyet, hogy egy tükörtojást helyezünk a végén a melegszendvicsünk tetejére – és kész is a croque madame!

Croque madame készült egy thesszaloniki kávézóban

Tipp: Ha magyar sajtból szeretnénk elkészíteni a szendvicset, válasszuk az ementáli típusút.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*