Az egyik legősibb tevékenység: a vajköpülés

Házi vaj

A Biblia szerint már Ábrahám is felszolgált vajat és Dávid egyik történetében is megjelenik – ez az
egyik legrégebbi ismert tejtermék, ami sokáig a jólét szimbólumának számított.

A vajköpülés hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű folyamata miatt ehhez a hagyományos, élelmiszert előállító módszerhez kötődik a legtöbb hiedelem és babona, melyeknek a sikerességet kellett garantálniuk. A köpülés eszköze a fából készült köpülő, amit dongákból állítanak össze, ritka esetben egy darab fából faragják.

Munkácsy Mihály: Köpülő nő

A köpülőben egy, dugattyúszerű alkatrészt függőlegesen mozgatva a 10-15 °C tejszínt ütögetik, így mozgásban tartva magát az anyagot is. Az eljárás lényege, hogy a tejszínben lévő folyadékot – írót – különválasszák a zsiradéktól. A vajat Európában és Magyarországon jellemzően tehéntejből készítik, de készülhet juh-, kecske-, és bivalytejből is. Utóbbi érdekessége, hogy a bivalytej sűrűsége miatt esetenként a keverés is elég a vaj előállításához, Erdélyben gyakran a tehéntejből is ezzel a módszerrel készítik házilag a vajat.

köpülők

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*