A sajt-sör páros lepipálhatja a sajt-bor párosítást

Blue cheese appetizer and beer on brown vintage background and space for text

Itthon csak néhány éve terjedt el, illetve terjed, hogy a zamatos sörök mellé ízletes sajtok kerüljenek. Ez a párosítás akár még a jól megszokott sajt és bor társításokat is felülírhatja. A Sörszövetség tájékoztatása szerint a sörök és ételek párosításánál egy úgynevezett 3C-szabályt alkalmaznak. /Angolul: compair-contrast-cleansing vagyis párhuzam-ellentét-letisztítás./

A sajtok és a sörök párosításának egyik nagy előnye a választási lehetőség: ugyanahhoz a sajthoz többféle sör is jól illik, így más és más tulajdonsága fog érvényesülni. A lényeg mindig a sorrenden van. A sörök kóstolása során általában a legkönnyebb és legkisebb alkoholtartalmú sörtől haladunk a zamatosabb, magasabb alkoholtartalmú változatok felé. De gondoljunk a hőmérsékletre is, mert számos olyan sör van, amelyiknek jobban érvényesül az íze, ha hagyjuk kicsit temperálódni, lélegzethez jutni. Ugyanez igaz a sajtokra is.

Different cheese classic choice, on an old wooden board, nuts, snacks and hand with a bottle pours a glass of beer

A párosításokhoz kapcsolódó tapasztalatok persze folyamatosan változnak, és ízléstől függőek: végtelen számú stílus és íz jellemzi. A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt a szánkban. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök dukálnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak az apátsági típusú sajtokkal is. De fontos, hogy egyszerre csak egy, vagy maximum kétféle sajtot kóstolgassunk, hogy ne vesszünk el az ízek tengerében.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*